Persbericht: Iris Kensmil @ Club Solo

view downstaris @club Solo (p) Gert-Jan van Rooij

view downstaris @club Solo (p) Gert-Jan van Rooij

1 t/m 29 november 2015
Opening 1 november 15.00 uur
Openingstijden: woensdag t/m zondag 11.00 – 17.00 uur

Iris Kensmil

Op 1 november 2015 opent de zesde solotentoonstelling in Club Solo met een overzicht van recente portretten van Iris Kensmil (Amsterdam, 1970). De tentoonstelling bestaat uit schilderijen en tekeningen, die in combinatie met wandvullende installaties gepresenteerd zijn. Zij werkt op deze manier gelijktijdig met het abstracte ruimtelijke gebaar en de klassieke verfijndheid van het schilderen vanuit het licht.

Deze aspecten van Kensmil’s werkwijze waren eerder deel van de expositie “Monumentalism” 2010 in het Stedelijk Museum Amsterdam en in de gezamenlijke presentatie met Willem de Rooij in het Tropenmuseum 2014. Deze tentoonstellingen leiden er toe dat het Stedelijk Museum Amsterdam en het Haags Gemeentemuseum haar werk gingen verzamelen. Club Solo is er trots op nu – als eerste sinds 2008 – een overzicht van haar werk in een solopresentatie te tonen.

Black Star
oil on canvas, 90 x 75 cm

Voor Iris Kensmil heeft de schoonheid van het schilderen en tekenen van portretten een specifieke functie. Zij geeft zwarte individuen zo een plaats in de kunsthistorie, terwijl de mensen die zij portretteert ook zelf een actieve historische rol hebben. Kensmil is gemotiveerd door de emancipatie van zwarte mensen. Het is aan de kijker of hij die geschiedenis kent of niet. De tentoonstelling is een open presentatie hiervan.

Van Abbemuseum

In reactie op het werk van Iris kensmil, toont het Van Abbemuseum in de museumzaal het schilderij ‘Portret van een toneelspeelster’ van Charley Toorop uit 1927.

Multiple

Tijdens de tentoonstelling wordt een multiple van Iris Kensmil uitgegeven in een gesigneerde oplage van 5. Meer informatie hierover volgt op de website van Club Solo.

Download persbericht

CLUB SOLO
Kloosterlaan 138
4811 EE Breda
clubsolo.nl

CLUB SOLO
Club Solo stelt het oeuvre van de kunstenaar centraal met het organiseren van solotentoonstellingen.
Curatoren van het Van Abbemuseum, Eindhoven en het M HKA, Antwerpen reageren op het werk van de kunstenaar door een specifieke bijdrage uit hun collectie in de tentoonstelling te plaatsen.

HOTEL SOLO
Onder de naam Hotel Solo biedt Club Solo ruimte aan verwante initiatieven, met als doel het uitwisselen van kennis en ervaring op het gebied van programmering en organisatie. Hotel Solo is onafhankelijk van het concept, de solotentoonstellingen en randprogrammering van Club Solo zelf.

Met dank aan: Gemeente Breda – BKKC – Provincie Noord-Brabant – Mondriaan Fonds

2 Oct 2015
Warning: file_get_contents(): http:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_fopen=0 in /home/iriskens/public_html/wp-content/themes/iriskensmil-10/includes/functions-social.php on line 5

Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?id=https://iriskensmil.nl/2015/10/club-solo-press-release/): failed to open stream: no suitable wrapper could be found in /home/iriskens/public_html/wp-content/themes/iriskensmil-10/includes/functions-social.php on line 5

Warning: First parameter must either be an object or the name of an existing class in /home/iriskens/public_html/wp-content/themes/iriskensmil-10/includes/functions-social.php on line 7
Email Facebook Twitter